Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

ΠΛΑΝΗΤΙΚΗ ΣΚΙΑΣΗ

Με τον όρο Πλανητική Σκίαση (Global dimming) περιγράφεται το φαινόμενο της σταδιακής μείωσης της συνολικής ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της Γης.

Πού οφείλεται;

Στα…μολυσμένα σύννεφα ( καπνιά, θειούχες και νιτρικές ενώσεις , στάχτη, θειούχες και νιτρικές ενώσεις στάχτη) που αντανακλούν περισσότερο φως πίσω στο διάστημα εμποδίζοντας τη ζέστη του ήλιου να φτάσει στη γη. Τα αντανακλαστικά σύννεφα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τις μορφές της παγκόσμιας βροχόπτωσης με τραγικές συνέπειες. Ουσιαστικά λειτουργούν σαν ένας καθρέπτης στην ηλιακή ακτινοβολία που αντανακλάται πάνω τους και επιστρέφει στο διάστημα.



Πιο επιστημονικά…

Κύρια αιτία του φαινομένου θεωρείται η αύξηση των αιωρουμένων σωματιδίων που προέρχονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Σύμφωνα με τον μηχανισμό που έχει προταθεί, τα σωματίδια αφενός αντανακλούν από μόνα τους ηλιακή ακτινοβολία πίσω στο διάστημα, αφετέρου μετατρέπονται σε πυρήνες πάνω στους οποίους προσκολλώνται σταγονίδια νερού, με παρόμοιο τρόπο με αυτό που δημιουργούνται τα απλά νέφη. Η αυξημένη ρύπανση μεγαλώνει τον αριθμό των σωματιδίων των αερολυμάτων  στην ατμόσφαιρα. Έτσι, δημιουργούνται νέφη αερολυμάτων που αποτελούνται από μεγαλύτερο αριθμό μικρότερων σταγονιδίων, σε σχέση με τα απλά νέφη. Με αυτό τον τρόπο, η ίδια ποσότητα ύδατος που θα υπήρχε σε κάποιο απλό σύννεφο απλώνεται τώρα σε περισσότερα σταγονίδια, αυξάνοντας την δυνατότητα αντανάκλασης. Η εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία ανακλάται σε μεγαλύτερο βαθμό πίσω στο διάστημα και φθάνει λιγότερη στην επιφάνεια της Γης. Παράλληλα, λόγω του μικρότερου μεγέθους των σταγονιδίων, μειώνεται η δυνατότητα βροχόπτωσης. Ως αποτέλεσμα της αυξημένης αντανάκλασης, την ημέρα συχνά παρατηρείται μια μικρή μείωση της θερμοκρασίας. Αντίθετα, τη νύχτα εμποδίζουν την απώλεια της θερμότητας της Γης προς το διάστημα

Και το φαινόμενο του θερμοκηπίου;

Η ‘πλανητική σκίαση’ ασκεί ψυκτική επίδραση, αντισταθμίζοντας τη θέρμανση που προκαλούν τα αέρια του θερμοκηπίου και έχει οδηγήσει ως ένα βαθμό τους επιστήμονες να υποτιμούν τη δύναμη του φαινομένου του θερμοκηπίου.




Ενώ δηλαδή το φαινόμενο του θερμοκηπίου ζεσταίνει τον πλανήτη, η πλανητική σκίαση τον ψυχραίνει. Οι επιδράσεις των δύο φαινομένων λειτουργούν ανταγωνιστικά , καθώς αλληλοσυγκρούονται και το αποτέλεσμα είναι άκρως επικίνδυνο για τη ζωή στη γη. Συνέπεια αυτού είναι το κλίμα να κινδυνεύει να τεθεί εκτός ελέγχου.

Τα δύο αυτά φαινόμενα προκαλούνται από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Η μόλυνση πάλι προκαλείται από τον ίδιο τον άνθρωπο. Βρίσκεται λοιπόν ΜΟΝΟ στα χέρια και τη θέλησή μας η δυνατότητα να το προστατέψουμε! Ας το κάνουμε!!!





Σοφία Ρουμπάτη και Ζωή Προκοπίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου